Jacques Pépin

(odc.01)pieczony łosoś z pomidorami i ostrym majonezem


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.01)pieczony łosoś z pomidorami i ostrym majonezem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżeczka oleju rzepakowego

1 duży filet łososia (około 1400 g

bez skóry i ości

1 ½ łyżeczki soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

około 1 szklanki wymieszanych okruchów chleba i mielonych orzechów laskowych (z 1 kromki chleba oraz ¼ szklanki orzechów laskowych utartych w malakserze)

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 95 stopni. Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Ułożyć łososia w naczyniu i posypać ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Obrócić łososia i posypać pozostałymi ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Wierzch ryby posypać mieszaniną okruchów chleba i orzechów laskowych. Piec przez 40 do 45 minut, aż łosoś będzie średnio wypieczony. (Ja lubię, kiedy środek jest jeszcze surowy.)
Upieczonego łososia wyjąć z pieca. Posypać posiekanymi ziołami. Podawać w temperaturze pokojowej z majonezem.

powrót

skomentuj przepis

Zeuzabella

postów: 11

25.10.2016 13:19

CYTUJ

A gdzie w tym przepisie te pomidory z tytułu i skąd wiadomo, że majonez ma być ostry?
Jeżeli ktoś szuka tego przepisu, to pod tym tytułem jeszcze przez 100 lat go nie znajdzie. Lekki skandal.

post edytowany 1 raz, ostatnio 25.10.2016 13:38

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.