Michael  Smith

(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów


Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






składniki

1 szklanka suszonych pomidorów, najlepiej z oleju

1 szklanka oliwek Kazamata, bez pestek

3 ząbki czosnku

2 łyżki kaparów

sok i skórka starta z 1 cytryny

3 fileciki anchois (jeśli chcesz możesz dodać więcej)

2 garści świeżych liści mięty



przygotowanie

Tapenada to po prostu pasta z oliwek. W tej wersji ich oleistość świetnie dopełniają słone anchois, intensywne w smaku suszone pomidory i orzeźwiająca mięta. Wrzuć wszystkie składniki do blendera lub malaksera i miksuj, aż składniki się połączą, ale pasta nie będzie jeszcze gładka. Przechowuj w słoiku w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Krem do bezy Pavlowej
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Krem chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

#magdaprzeda

13.05.2012 18:43


wwa

CYTUJ

Mmm..kuchnia francuska wydaję się być w Polsce trochę jakby zapomniana kosztem innych..Mi dużo ciekawych i dobrych produktów udało się odkryć dzięki Lidlowi.Tak się szczęśliwie składa że od jutra także tydzień francuski w Lidl!!!Sery,tarty,ślimaki,croissanty...mmm,byle do jutra.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.