Michael  Smith

(odc.008) zupa kukurydziana w stylu tex-mex z czerwoną papryką


Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

(odc.008) zupa kukurydziana w stylu tex-mex z czerwoną papryką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Do grillowania

4 kolby kukurydzy

3 czerwone papryki, przekrojone na pół i oczyszczone z nasion i błon

4 łyżki oleju roślinnego, kukurydzianego, lub oliwy z oliwek



Zupa

2 łyżki oleju roślinnego, kukurydzianego, lub oliwy z oliwek

4 nieduże cebule, pokrojone w cienkie półplasterki

4 ząbki czosnku, posiekane

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego

1l bulionu z kurczaka

1 chili rancho

1 szklanka mąki kukurydzianej (grubej lub drobnej)

1 szklanka startego cheddara (jak najostrzejszego)

sok i starta skórka z 1 limonki

1 szklanka posiekanej świeżej kolendry



Przygotowanie

Zacznij od grillowania. Możesz pominąć ten etap i użyć kukurydzy z puszki, ale grillowana dodaje zupie wspaniałego aromatu. Jeśli chcesz możesz też użyć papryki innego koloru, wtedy twoje zupa będzie miała inną gamę kolorów. Obtocz paprykę i kukurydzę w oleju lub oliwie. Grilluj przez jakieś 10 minut, aż zaczną się przypiekać i zmiękną. Jeśli nie masz grilla, możesz je upiec pod górną grzałką piekarnika, ale pamiętaj o częstym przekręcaniu. Włóż gorące papryki do miski i przykryj ją folią spożywczą. Po 10 minutach wydzielana przez nie para sprawi, że będzie ją bardzo łatwo obrać. Zrób to i potnij papryki na cieniutkie plasterki. Odstaw je na bok. W tym czasie kukurydza powinna trochę ostygnąć. Ostrym nożem zetnij ziarna z kolb i odłóż je razem z papryką. Kolby zachowaj.



Możesz się teraz zabrać za zupę. Postaw na średnim ogniu duży garnek o grubym dnie. Dzięki grubemu dnu ciepło będzie się lepiej rozchodzić i składniki się nie przypalą. Rozgrzej w nim olej lub oliwę. Dodaj cebulę i podsmaż ją. Po kilku minutach cebula straci swój ostry smak i zrobi się wręcz mdła, ale kiedy zacznie nabierać koloru nabierze też wspaniałego smaku. Dodaj czosnek i kmin rzymski. Podsmaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj bulion i chili rancho i podgrzewaj, aż zaczną się pojawiać bąbelki. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż chili zmięknie i odda swój smak i lekką ostrość zupie. Wyjmij chili, posiekaj ją i dodaj z powrotem do zupy. Jeśli chcesz, możesz teraz zmiksować zupę ręcznym blenderem. Powoli wmieszaj mąkę kukurydzianą. Wchłonie ona płyn i zagęści zupę. Potrwa to około 10 minut. Jeśli chcesz, żeby zupa była jeszcze bardziej gęsta, możesz teraz dodać jeszcze trochę mąki kukurydzianej.



W tym momencie zupa już jest gotowa, możesz dodać do niej dodatki i podać od razu. Możesz też ostudzić ją, wstawić do lodówki, a dodatki dodać tuż przed podaniem. Można ją nawet zamrozić. Zanim ją podasz, podgrzej (jeżeli przygotowywałeś ją wcześniej) i dodaj ziarno kukurydzy, paski papryki, starty ser, skórkę i sok z limonki, oraz kolendrę. Zamieszaj. Spróbuj i dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj przybrane kilkoma gałązkami kolendry, lub łyżką kwaśnej śmietany.





Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Zupa pho z pulpecikami z karpia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa dahl
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa z liści paproci
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Zupa cytrynowa z domowymi kiełbaskami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.