Michael  Smith

(odc.006) sałatka z rukoli i bakłażana z balsamicznym winegretem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.006) sałatka z rukoli i bakłażana z balsamicznym winegretem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Winegret

2 łyżki nasion kopru włoskiego

1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin

½ szklanki octu balsamicznego

½ szklanki miodu

1 łyżka musztardy dijońskiej

sól i pieprz



Sałatka

1 duży bakłażan

2 łyżki oliwy z oliwek

kilka garści rukoli

garść podsuszanych pomidorów

sól i pieprz



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj winegret. Zmiksuj nasiona kopru włoskiego w młynku do kawy, lub utrzyj je w moździerzu. Nie miel ich na drobniutki pył, zostaw grubsze kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki, aż otrzymasz gładki, gęsty płyn. Można to zrobić ręcznym blenderem, w stojącym blenderze, lub nawet w misce tradycyjną trzepaczką. Ja najbardziej lubię ręczny blender. Najłatwiej się go myje. Kolej na sałatkę. Potnij bakłażana na 8-9 grubych plastrów. Rozłóż je na blasze do pieczenia i hojnie posmaruj oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika, aż zrobią się złoto-brązowe, czyli na jakieś 20 minut. Wyjmij i odstaw, aż trochę ostygną i pokrój każdy plaster na 4 części. Wymieszaj bakłażana z rukolą i podsuszanymi pomidorami. Polej sosem i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj od razu.





© Michael Smith

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.