Michael  Smith

(odc.005) zapiekanka z ziemniaków, sera i boczku


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

(odc.005) zapiekanka z ziemniaków, sera i boczku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg boczku

w plasterkach

1 cebula

poszatkowana

3 ząbki czosnku

poszatkowane

4 szklanki startego cheddara

5-6 nie obranych dużych mącznych ziemniaków

pokrojonych w cienkie plasterki

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. W 25 cm okrągłej foremce do zapiekania rozłóż plasterki boczku we wzór osi koła tak, żeby na siebie zachodziły. Na zewnętrznych częściach pierwszego okręgu rozłóż następne plasterki tak, żeby spora ich część wystawała poza naczynie. Plasterki powinny na siebie zachodzić również na rancie naczynia. Rozgnieć środkową część, żeby nie była za gruba. Możesz co drygi plasterek wysunąć ku zewnętrznej części. Oprósz pieprzem i posyp kilkoma łyżkami startego sera. Rozłóż na wierzch plasterki ziemniaków tak, żeby na siebie zachodziły i przykryły całą powierzchnię. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj cebulę i czosnek i częścią mieszanki posyp ziemniaki. Na wierzch posyp warstwę sera. Nakładaj kolejne warstwy ziemniaków, mieszanki cebuli z czosnkiem i sera, aż wypełnisz naczynie. Następnie nałóż jeszcze kilka warstw, ale o coraz mniejszej powierzchni, tak żeby tworzyły zmniejszający się pagórek wystający ze 2,5 cm ponad krawędź naczynia. Przykryj z wierzchu wystającymi kawałkami boczku. Wytnij z pergaminu do pieczenia kółko o wielkości naczynia, przykryj nim boczek i dopiero na to połóż dobrze pasującą pokrywkę. Dzięki temu boczek się nie skurczy i nie będzie odstawał. Wstaw zapiekankę do piekarnika na co najmniej 2 ½ do 3 godzin. Będzie gotowa, kiedy będzie w nią można łatwo wbić nóż. Wyjmij z piekarnika i odlej jak najwięcej tłuszczu, który zbierze się wzdłuż krawędzi. Odstaw na 15 minut, a następnie wyłóż na deskę i pokrój na kliny. Podawaj od razu. Można również przechowywać w lodówce i podgrzać przed podaniem w kuchence mikrofalowej.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z bekonu i jaj
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekany omlet z brokułami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muszle z brokułami z sosem serowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Etna

postów: 1

29.11.2012 13:49

CYTUJ

Robię podobną, tylko wersję bardziej oszczędną;) zamiast boczku dodaję kiełbasę,a zamiast cheddara radamer z serenady (czesto wędzony, bo mi się dobrze komponuje z całością). Zazwyczaj podaję z jakąś sałatką z rukoli i np. z sosem czosnkowo-jogurtowym.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.