Michael  Smith

(odc.004) penne z sosem z pieczonych pomidorów


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.004) penne z sosem z pieczonych pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos

12 pomidorów podłużnych, przekrojonych na pół wzdłuż

8 plasterków pancetty, albo 4 plasterki wędzonego boczku

2 cebule, posiekane

4 ząbki czosnku, zmiażdżone

4 łyżki oliwy z oliwek



Dodatkowo

400 g makaronu penne



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180° C. Pokrój pancettę lub boczek w paski. Rozłóż pomidory w naczyniu do zapiekania, dodaj boczek, cebulę, czosnek i oliwę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw naczynie do piekarnika na 1 godzinę. W tym czasie pomidory przejdą smakiem boczku i bardzo zmiękną. Wyjmij naczynie z piekarnika. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w porządnie osolonej wodzie. Odcedź, ale nie płucz. Wsyp do gorącego sosu i wymieszaj. Podawaj od razu.





© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti z czosnkiem, szpinakiem i chili
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gnudi z masłem i szałwią
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Studencka zapiekanka z makaronem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron z rakami a la Ćwierczakiewiczowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.