Panna cotta

Panna cotta
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy lub posiekanego zioła
  • ewentualni kieliszek ulubionego likieru
  • 2 paczki żelatyny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlej prawie całe mleko do niedużego rondelka i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i opcjonalne dodatki. Podgrzewaj dalej, aż pojawią się lekkie bąbelki. Nie doprowadzaj do wrzenia. W międzyczasie rozpuść żelatynę w pozostałym mleku. Da jej postać przez jakieś 2 minuty. Wlej do gorącego mleka i mieszaj, aż się zupełnie rozpuści. Rozlej do 6 kokilek. Ostudź i wstaw do lodówki, aż się zetną; co najmniej na 2 godziny, ale możesz też zostawić je na całą noc. Przed podaniem zanurz na chwilę dół miseczki w ciepłej wodzie, przykryj wierzch talerzem i odwróć, tak, żeby deser pozostał na talerzu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA