Michael  Smith

(odc.002) smarowidło ze zbrązowionego masła


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.002) smarowidło ze zbrązowionego masła
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kostki masła

w temperaturze pokojowej

 

 

Przygotowanie:


Włóż pół kostki masła do rondelka i wstaw go na mały ogień. Masło zawiera około 20 procent wody, która zacznie wrzeć, tworzyć bąbelki i parować. Kiedy woda wyparuje, piana się zmniejszy, a tłuszcz zacznie się bardziej rozgrzewać. Wtedy zawarte w maśle około 2% białka zacznie brązowieć.
Podgrzewaj dalej, aż znowu pojawi się piana. Lekko zamieszaj i uważaj na zmianę koloru. Kiedy masło zrobi się złoto-brązowe i zacznie wydzielać orzechowy zapach, od razu przelej je do miski, żeby nie podgrzewało się dalej. Ostudź, aż osiągnie temperaturę pokojową. Zajmie to około 1 godziny.
W mikserze rozetrzyj pozostałe masło, aż zrobi się jaśniejsze. Cały czas miksując powoli wlej zbrązowione masło.

powrót

Podobne przepisy

Purée marchewkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Masła smakowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kanapka z kaczką i camambertem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, kuchnia bangladeska
Kosheri
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia egipska
Marynowane wodorosty
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.