Michael  Smith

(odc.002) ciastka z zamrożonego masła


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.002) ciastka z zamrożonego masła
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki mąki

2 łyżki proszku do pieczenia

2 łyżeczki soli

1 kostka masła

prosto z zamrażarki

1 ½ szklanki mleka

gruba sól i grubo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200° C. Wymieszaj dokładnie mąkę proszek do pieczenia i sól. Zetrzyj masło na grubej tarce i dodaj do mieszanki. Delikatnie wymieszaj palcami, aż masło będzie równo rozłożone.
Dodaj mleko i wymieszaj rączką drewnianej łyżki, aż uzyskasz gładkie ciasto. W miarę potrzeby możesz dodać więcej mleka. Rozwałkuj ręką na oprószonym mąką blacie, aż osiągniesz kształt grubej kiełbaski. Pokrój pod skosem na grube kromki, lub na takie kształty, które ci odpowiadają. Rozłóż na blasze do pieczenia i oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz przez jakieś 15 minut, aż zrobią się złocisto-brązowe. Podawaj od razu, posmarowane zbrązowionym masłem.

powrót

Podobne przepisy

Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding z syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Karmelowy tort royal
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

#Amy

24.04.2012 14:50


Warszawa

CYTUJ

Wydają się fajne, może spróbuję je zrobić... W wakacje ;D

#j.galka@wp.pl

29.01.2012 21:43


warszawa

CYTUJ

W sumie podoba mi się, spróbuję zrobic... Pozdrawiam. Joanna. Nie mam bloga, ale czytam co Wy blogowiczki piszecie, czerpię inspiracje, uczę się od młodych... zazdroszczę możliwości udzielania się. Pozdrawiam Joanna.

#gajo11

29.01.2012 21:40


warszawa

CYTUJ

Powiedz mi co to jest zbrązowione masło. Nie wiem też z czym podawac takie ciastka, mąka, sól, pieprz... może do mięsa, lub wytrawnych sałatek...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.