Tomasz Jakubiak

Obwarzanek z marynowanym tuńczykiem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 139

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

gruby plaster świeżego tuńczyka

2-3 obwarzanki

1 pomarańcza

świeża kolendra

sos koreański Sriracha

cebula czerwonej

1 łyżka oleju sezamowego

3-4 łyżki majonezu

1 łyżeczka Wasabi

limonka

garść rukoli

sól

pieprz

Przygotowanie:

Najpierw pokrój tuńczyka w średnią kostkę i włóż do miseczki. Rybę skrop sokiem z limonki i sokiem z pomarańczy. Dodaj kolendrę. Całość polej olejem sezamowym i sosem koreańskim Sriracha, dodaj posiekaną czerwoną cebulę. Wszystko posól i wymieszaj. Poczekaj ok. 15 minut, aż ryba się zetnie.
Przygotuj sos. Majonez połącz ze skórką z limonki, sokiem z limonki oraz wasabi. Sos wymieszaj. Na koniec dodaj świeżą posiekaną kolendrę.
Obwarzanek przekrój na pół i podsmaż na masełku. Na spód obwarzanka nałóż rukolę, następnie marynowanego tuńczyka. Górną warstwę obwarzanka posmaruj majonezem i przykryj dolną część kanapki. Smacznego!



powrót

Podobne przepisy

Pieczona żabnica z rozmarynem i czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Kotleciki rybne po tajsku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.