Oberżynowy kawior

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Oberżynowy kawior
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

średni bakłażan

2 ? 3 łyżki oliwy

1 ? 2 posiekane ząbki czosnku

łyżeczka zmielonego kminu

sól i pieprz

pół drobno pokrojonej czerwonej papryki

10 podartych listków mięty

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200?C. Przekroić bakłażana wzdłuż i posmarować miejsce przecięcia oliwą, żeby nie przywarł do patelni. Ułożyć na blasze przekrojonym miejscem do dołu i zapiekać do zupełnej miękkości. Wyskrobać miękki miąższ bakłażana do miski i rozetrzeć widelcem na gładką masę. Dodać czosnek i kmin. Wmieszać czerwoną paprykę i miętę. Wmieszać oliwę. Podawać na krakersach lub grzaneczkach.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Pesto
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owoce smażone z cukrem i gorczycą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chutney z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia indyjska
Sos pomidorowy z trawą cytrynową
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.