Oberżyna z ostrym sosem kolendrowym, podana z liśćmi rzepy i czosnkowym purée ziemniaczanym

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Oberżyna z ostrym sosem kolendrowym, podana z liśćmi rzepy i czosnkowym purée ziemniaczanym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki oberżyny:

2 duże oberżyny, bez skóry

220 g mąki

220 g doprawionej, włoskiej bułki tartej

3 jaja

240 ml oliwy



Składniki sosu:

260 ml oliwy

160 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

½ łyżeczki białego pieprzu

1 pęczek posiekanej natki pietruszki

1 pęczek posiekanej kolendry

sól (do smaku)



Składniki liści rzepy:

2 pęczki liści rzepy

80 ml oliwy

6 rozgniecionych ząbków czosnku

sól



Składniki czosnkowego purée ziemniaczanego:

2,5 kg małych, czerwonych ziemniaków

115 g masła

3 ząbki czosnku

sól



Przygotowanie oberżyny:

Obierze dwie duże oberżyny ze skóry obieraczką do ziemniaków. Przekrój w plastry o grubości 0,5 cm. Obtocz w mące, zanurz w jaju, obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni na średnim do silnego ogniu, aż będą brązowe po obu stronach. Przewróć tylko raz, żeby nie popękały.



Przygotowanie sosu:

Wrzuć wszystkie składniki do miksera i miksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką, zieloną pastę. Podawaj na usmażonych oberżynach.



Przygotowanie liści rzepy:

Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Smaż czosnek przez 1-2 minuty . Dorzuć liście rzepy, wymieszaj i przykryj. Duś, aż zmiękną. Dosól do smaku.



Przygotowanie ziemniaków:

Przetnij ziemniaki na pół, wrzuć do dużego garnka, zalej wodą. Dodaj sól i ząbki czosnku. Gotuj, aż z łatwością wbijesz widelec w ziemniaki. Odcedź i dorzuć masło. Rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków albo widelcem. Jeśli używasz miksera, uważaj, żeby nie powstało zbyt gładkie purée.



© 2012 Lucia Palmieri

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.