Nugat orzechowy

Nugat orzechowy
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska, Kuchnia francuska

Składniki:

  • 600 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g miodu
  • 300 ml wody
  • 4 białka
  • 300 g migdałów
  • 300 g pistacji
  • 2 wafle

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Migdały wrzuć na 5 minut do wrzącej wody, następnie schłódź zimną i obierz ze skórki. Pistacje obierz i otrzyj z brązowej skórki - najłatwiej jest to zrobić w zawiniątku ze ściereczki. Bakalie grubo posiekaj. Zagotuj wodę z cukrem. Po 10 minutach od momentu wrzenia do syropu wlej miód. Podgrzewaj jeszcze 10 minut. Białka ubij w mikserze. Gdy piana będzie jeszcze miękka wlewaj cienkim strumieniem gorący syrop. Wstaw miskę do garnka z gorącą wodą i ubijaj, do momentu aż masa zacznie się rwać. Zdejmij z kąpieli wodnej mieszając, aż masa ostygnie. Dodaj siekane orzechy. Ciepłą jeszcze masę wylej na wafel. Przykryj drugim waflem. Dociśnij deską do krojenia i wstaw do lodówki na 12 godzin. Krój ostrym nożem zwilżonym w zimnej wodzie.

© Jacek Sikora

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA