Marieta  Marecka

Nóżki kurczaka z kiszonymi cytrynami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Nóżki kurczaka z kiszonymi cytrynami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 nóżek z kurczaka

2 kiszone cytryny

2 łyżki zielonych oliwek

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka kminu rzymskiego

2 goździki

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

½ łyżeczki kurkumy

4 łyżki oliwy

sól

pieprz

500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

½ pęczka natki pietruszki

½ szklanki soczewicy czarnej

sok z ½ cytryny

 

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy we wrzątku, odsączamy i odstawiamy.
Nóżki kurczaka nacinamy i przygotowujemy marynatę.
Kolendrę, kmin i goździki ucieramy w moździerzu. Dodajemy imbir i kurkumę, sól, pieprz, sok z cytryny i 2 łyżki oliwy. Pastą pokrywamy nóżki kurczaka i wkładamy je do woreczka lub zostawiamy w misce okrytej folią spożywczą. Wstawiamy całość do lodówki na min. 6 godzin.
Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy kurczaka na brązowy kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę w piórka, czosnek w plasterki i pokrojone kiszone cytryny. Dodajmy oliwki, zalewamy całość bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny. W razie potrzeby podlewamy płynem np. wodą lub bulionem.
Dodajemy poszatkowaną pietruszkę i ugotowaną soczewicę. Podgrzewamy razem jeszcze 15 minut i serwujemy.

powrót

Podobne przepisy

Pierś z kaczki po indonezyjsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Curry z wołowiny
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.