Agnieszka Kręglicka

Nóżki kurczaka w sosie z białego wina


Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Nóżki kurczaka w sosie z białego wina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 podudzi z kurczaka

1,5 - 2 szklanki białego wina

1 szklanka rosołu

4 ząbki czosnku

2 cebule pokrojone w ósemki

6 łyżek oliwy

listek laurowy

sól

pieprz

posiekana natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Obciąć tasakiem końcówki kości podudzi i zsunąć skórę na mięso, odsłaniając kość. Natrzeć kurczaka solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć czosnek i cebulę. Kiedy są zeszklone i lekko zrumienione wyjąć z oliwy. Na aromatyzowanej oliwie zrumienić kurczaka. Kiedy jest zrumieniony zalać go winem, rosołem, dodać odłożony czosnek i cebulę, dodać listek laurowy. Gotować na mocnym ogniu odkryte, by sos mocno się zredukował, mięso kurczaka zmiękło, ale się nie rozpadło. Pod koniec dodać posiekaną nać pietruszki. Podawać na ciepło lub na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Stek z pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.018) gulasz wołowy z ciastkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.