Marieta  Marecka

Nóżki kurczaka w miodzie i nerkowcach z sezamem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Nóżki kurczaka w miodzie i nerkowcach z  sezamem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 nóżek kurczaka

2 łyżki sosu sojowego

1 cm startego imbiru

sól

pieprz

1 łyżeczka ostrej papryki

1 goździk

1 kardamon

4-5 łyżek miodu

2 łyżki oleju

4 łyżki orzeszków nerkowca

2 łyżki sezamu

Przygotowanie:

Nóżki kurczaka myjemy, suszymy i oprószamy solą i pieprzem.
W moździerzu tłuczemy goździki i ziarna kardamonu.
Ścieramy imbir do miseczki, dolewamy sos sojowy i dosypujemy paprykę i kardamon z goździkami. Dolewamy olej i 3 łyżki miodu. Ucieramy dokładnie na pastę.
Polewamy marynatą nóżki kurczaka, najlepiej w foliowym woreczku. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wykładamy kurczaka na formę do pieczenia wyłożoną papierem, (płyn zachowujemy) i pieczemy ok. 25 minut.
Orzeszki szatkujemy, krótko prażymy na suchej patelni i mieszamy z sezamem. Zwiększamy temperaturę w piecu do 190 stopni, polewamy kurczaka płynem z marynowania i posypujemy orzeszkami. Pieczemy kolejne 30 minut, obracając co jakiś czas.

powrót

Podobne przepisy

Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jagnięcina po patagońsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Potrawka wołowa w piwie po trydencku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placek po góralsku z boeuf stroganowem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Placki i placuszki
Rolada z perliczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.