Marieta  Marecka

Nóżki kurczaka w miodzie i nerkowcach z sezamem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Nóżki kurczaka w miodzie i nerkowcach z  sezamem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 nóżek kurczaka

2 łyżki sosu sojowego

1 cm startego imbiru

sól

pieprz

1 łyżeczka ostrej papryki

1 goździk

1 kardamon

4-5 łyżek miodu

2 łyżki oleju

4 łyżki orzeszków nerkowca

2 łyżki sezamu

Przygotowanie:

Nóżki kurczaka myjemy, suszymy i oprószamy solą i pieprzem.
W moździerzu tłuczemy goździki i ziarna kardamonu.
Ścieramy imbir do miseczki, dolewamy sos sojowy i dosypujemy paprykę i kardamon z goździkami. Dolewamy olej i 3 łyżki miodu. Ucieramy dokładnie na pastę.
Polewamy marynatą nóżki kurczaka, najlepiej w foliowym woreczku. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wykładamy kurczaka na formę do pieczenia wyłożoną papierem, (płyn zachowujemy) i pieczemy ok. 25 minut.
Orzeszki szatkujemy, krótko prażymy na suchej patelni i mieszamy z sezamem. Zwiększamy temperaturę w piecu do 190 stopni, polewamy kurczaka płynem z marynowania i posypujemy orzeszkami. Pieczemy kolejne 30 minut, obracając co jakiś czas.

powrót

Podobne przepisy

Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Balti z kurczaka
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chilli con carne
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tournedos a la Rossini
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.