Ainsley Harriot

Nowojorski falafel


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Nowojorski falafel
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sucha ciecierzyca

garść natki pietruszki

ząbek czosnku

łyżeczka nasion kolendry

łyżeczka nasion kminu rzymskiego

pół łyżeczki pieprzu cayenne

łyżeczka proszku do pieczenia

sok z połówki cytryny

chlebki pita

jogurt naturalny

 

 

Przygotowanie:


Nasiona ciecierzycy namoczyć na kilka godzin. Odsączyć i włożyć do miski, dodać posiekaną natkę i przyprawy. Przyprawić solą i sokiem z cytryny i rozdrobnić w malakserze. Masa powinna być miękka, o wyczuwalnych grudkach. Dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie formować niewielkie kulki, każdą kulkę spłaszczyć, aby nadać jej formę kotlecika. Smażyć w głębokim tłuszczu we frytkownicy lub w głębokim tłuszczu na patelni w temperaturze 180 stopni. Chlebki pita przekroić na pół, do każdej połówki włożyć po dwa falafle, polane jogurtem i posypane natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Jajka po piemoncku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.