Adriana Marczewska

Nowalijki z wegańskim majonezem i grillowaną dymką


Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie

odsłon: 731

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

rzodkiewka koniecznie z ładnymi listkami

młoda marchew z natką

dymka

sałata masłowa

ogórki gruntowe

1 szklanka mleka sojowego bez cukru

1,5 łyżki octu jabłkowego

2 łyżeczki musztardy

sól

pieprz ziołowy lub biały

ok. 1/2 -1 szkl. oleju rzepakowego

 

Przygotowanie:

Rzodkiewkę kroimy na pół i wrzucamy do wody z lodem.
Marchewkę i ogórka kroimy na 1cm kostkę.
Dymkę kroimy na pół i grillujemy na patelni z odrobiną oleju.
Robimy majonez: do mleka dodajemy ocet i miksujemy przez 2-3 minuty, aż mleko zacznie się lekko pienić.
Dodajemy musztardę, sól oraz pieprz. Wszystko miksujemy przez kilka minut.
Stopniowo, bardzo powoli dodajemy olej (cały czas miksując), gdy konsystencja będzie dostatecznie gęsta miksujemy jeszcze ok. 2 minuty.
Podajemy nowalijki z majonezem.

powrót

Podobne przepisy

Placuszki z bursztynem i kwiatami akacji
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Omlet japoński
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia japońska
Kolorowe budynie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rukiew wodna z imbirem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantne buraczki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.