Norweska zapiekanka rybna

Norweska zapiekanka rybna
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Ekonomia gastronomii (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 30 g niesolonego masła
  • ½ łyżeczki kminku
  • 30 g mąki pszennej
  • 500 ml tłustego mleka
  • 100 g miękkiego twarogu śmietankowego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • ½ cebuli
  • obranej i drobno posiekanej
  • 130 g tuńczyka z puszki (koniecznie z połowów przyjaznych delfinom!)
  • odsączonego i rozgniecionego widelcem na drobne kawałki
  • 160 g makaronu penne
  • fusilli albo drobniejszego
  • ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsączonego
  • 60 - 80 g bułki tartej
  • 6 - 8 filecików anchois
  • przekrojonych wzdłuż na połówki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzej masło w rondlu na średnim ogniu. Dodaj kminek i smaż mieszając przez 1-2 min, aż rozejdzie się aromat. Dodaj mąkę i dziarsko wymieszaj zasmażkę trzepaczką na gładką pastę. Po ok. 3 min mieszania zacznij po trosze dolewać mleko, stale energicznie mieszając, aż powstanie gładki sos. Gotuj sos mieszając, aż przestanie spływać z grzbietu łyżki. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj twaróg do mlecznego sosu. Dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Dodaj cebulę, tuńczyka i ugotowany makaron, i wszystko starannie wymieszaj. Przełóż zawartość rondla do żaroodpornego naczynia, posyp warstwą bułki tartej i ułóż na wierzchu fileciki anchois na kształt krzyża z norweskiej flagi. Zapiekaj ok. 30 min, aż bułka tarta się zrumieni, a sos dobrze zagrzeje.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA