Ainsley Harriot

Nori sushi


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Nori sushi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ryż do sushi (o okrągłych ziarnach i wyższej zawartości glutenu

do kupienia w sklepach z orientalną żywnością i w dobrych supermarketach)

kawałek świeżej ryby (łosoś

tuńczyk

halibut

turbot

sola)

ogórek

awokado

ocet ryżowy

cukier

sól

japoński chrzan wasabi

yaki nori (prasowane liście morskich wodorostów)

 

 

Przygotowanie:


Ugotować ryż, do ciepłego ryżu dodać ocet ryżowy z cukrem i solą, wymieszać zdecydowanymi ruchami drewnianą łopatką. Powinien mieć lekko kleistą konsystencję, podatną na formowanie. Rybę pokroić ostrym nożem najpierw na poziome plastry, a następnie na cienkie paseczki. Na macie z bambusa rozłożyć kawałek prasowanych wodorostów. Rękoma zmoczonymi w zimnej wodzie rozłożyć warstwę ryżu na wodorostach, tak, aby po obu stronach zostały kilkucentymetrowe kawałki wodorostów nie pokryte ryżem, lekko ucisnąć. Posmarować odrobiną wasabi. Na to ułożyć plasterki ryby, parę paseczków ogórka i awokado. Zwinąć matę tak, aby powstał wałeczek ryżu owinięty wodorostami. Lekko ugnieść i odwinąć matę. Wałeczek pokroić na kawałki długości mniej więcej 3-4cm. W miseczce wymieszać sos sojowy, sake i cukier. Sushi podawać ustawione pionowo na talerzu, z sosem do maczania w osobnej miseczce i kawałkami marynowanego imbiru i odrobiną wasabi.

powrót

Podobne przepisy

Ryba z pomidorami i tapenadą z zielonych oliwek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczona ryba z purée ze słodkich ziemniaków
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 63)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Dorsz zapiekany pod bekonowo - musztardowym chrustem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.