Delia  Smith

Niepieczone ciasto czekoladowe


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Niepieczone ciasto czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag ciemnej czekolady

5 dag masła

ubita śmietana

25 dag owsianych herbatników

5 dag suszonych wiśni

5 dag rodzynek

3 łyżki rumu

10 dag niesolonych pistacji

 

 

Przygotowanie:


Roztapiamy 20 dag ciemnej czekolady o 75% wartości masy kakaowej – ale tym razem bez dodatku wody. Łączymy z 5 dag masła. Dodajemy lekko ubitą śmietanę. 25 dag lekko słodzonych owsianych herbatników łamiemy na mniej więcej centymetrowe kawałki. Wsypujemy je do masy czekoladowo-śmietanowej i mieszamy. 5 dag suszonych wiśni i tyle samo rodzynek moczymy przez noc w trzech łyżkach rumu i dodajemy do mieszanki. Na koniec wrzucamy 10 dag grubo pokrojonych, niesolonych pistacji. Wszystko razem mieszamy. Przekładamy masę czekoladową do lekko natłuszczonej, dwudziestocentymetrowej tortownicy. Mocno i starannie ugniatamy mieszankę, wyrównując przy tym wierzch deseru. „Ciasto” przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, by stężało. Po wyjęciu oprószamy powierzchnię odrobiną kakao. Podajemy ze śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.