Lucinda Scala  Quinn

Niemiecki placek z jabłkami


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka

Niemiecki placek z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kwaśne jabłka

np. granny smith albo cortland

⅓ szklanki cukru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

sok z 1 cytryny

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 190°C. Wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i włożyć do miski. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Dodać cukier i cynamon, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić. Zmiksować masło z cukrem na krem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać jajka z esencją waniliową, dodać do kremu i zmiksować. Dodać suche składniki i zmiksować na gładką masę. Wlać ciasto do formy i równo je rozprowadzić. Ułożyć na cieście plastry jabłek w taki sposób, aby zachodziły na siebie, i lekko docisnąć. Piec 45 minut, aż wyjęty z ciasta patyczek będzie suchy. Przed podaniem wystudzić na kratce.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.