Nidi (gniazdka) z naleśników

Nidi (gniazdka) z naleśników
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Po prostu po włosku (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1 filiżanka mąki
1 filiżanka mleka
1 jajko
odrobina stopionego masła plus ewentualnie masło do smażenia

Nadzienie:
opakowanie ricotty 250 g
garść listków bazylii
1 duże chili
skórka otarta z jednej cytryny
6 plasterków prosciutto (około 85 g) – w wersji wegetariańskiej pominąć ten składnik
125 g bawolej mozzarelli
2 papryki, czerwone lub żółte, pokrojone w ćwiartki
1 mały bakłażan, pokrojony w plastry grubości 1 cm
1 mała cukinia, pokrojona w plastry grubości 1 cm
oliwa do skropienia
30 g parmezanu

Sos pomidorowy:
oliwa do podsmażenia
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
½ ząbka czosnku
400 g pomidorów w puszce
½ kostki rosołowej
½ łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta pieprzu kajeńskiego
2 łyżeczki kaparów

Do dekoracji:
listki bazylii

Przygotowanie:
Naleśniki: Mąkę, mleko i jajka roztrzepać na rzadkie ciasto. W razie potrzeby, dolać więcej mleka. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem – dobra patelnia to sekret smażenia naleśników. Wlać chochelkę ciasta na patelnię i, poruszając patelnią, rozprowadzić ciasto równomiernie po powierzchni. Potrzymać patelnię na ogniu przez chwilę, aż naleśnik się zetnie od spodu, następnie go przewrócić i smażyć przez chwilę, aż się zetnie. Smażyć kolejne porcje ciasta – na „gniazdka” potrzebne jest 6 naleśników. Jeśli naleśniki przywierają do patelni, posmarować ją odrobiną stopionego masła przed wlaniem ciasta. Na czystej ściereczce ułożyć trzy naleśniki tak, by ich brzegi lekko nachodziły na siebie. Posmarować brzegi stopionym masłem, żeby się zlepiły. W ten sam sposób ułożyć kolejne trzy naleśniki, tak, by powstał prostokąt, składający się z 6 naleśników. Należy zwrócić uwagę, by brzegi naleśników nakładały się na siebie, tak, by nie było między nimi przerw. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Do miski włożyć ricottę, posiekana listki bazylii, posiekane chili i skórkę, otartą z cytryny, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, rozsmarować cienką warstwą na naleśnikach, zostawiając odstęp 2,5 cm od zewnętrznych brzegów naleśnikowego płata. Ułożyć kolejną warstwę, plastry prosciutto (w wersji wegetariańskiej pominąć tę warstwę). Rozłożyć poszarpaną na kawałeczki mozzarellę. Paprykę, bakłażana i cukinię upiec na patelni grillowej, bez dodatku oliwy. Przyprawić solą i pieprzem, pokroić na małe kawałki, skropić odrobiną oliwy. Z braku patelni grillowej można warzywa piec w piekarniku, nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut, skropione odrobiną oliwy. Pokrojone warzywa rozłożyć jako kolejną warstwę, posypać 2/3 tartego parmezanu. Pomagając sobie podłożoną ściereczką zwijać (od węższego brzegu) naleśniki – delikatnie, ale jak najściślej. Gotową roladę wyłożyć na deskę do krojenia, odkroić nierówne końce i pokroić na 8 krążków, o szerokości 3.5 cm. Krążki ułożyć płasko w naczyniu do zapiekania, posypać resztą parmezanu, skropić oliwą. Zapiekać 10 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Sos pomidorowy: W czasie, kiedy gniazdka się zapiekają, wstawić patelnię ma średni ogień, wlać trochę oliwy, wrzucić posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć, aż cebula i czosnek zmiękną, ale nie zaczną jeszcze się podrumieniać. Dodać posiekane pomidory, pokruszoną kostkę rosołową, przecier pomidorowy, szczyptę pieprzu kajeńskiego i kapary. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać, trzymać na ogniu, aż sos zacznie bulgotać. Gniazdka podawać polane sosem i udekorowane listkami bazylii.













 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA