Adam Chrząstowski

Nice z karmelem na kremie waniliowym


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 5878

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Krem

500 ml mleka

125 g cukru

1 laska wanilii

4 żółtka

nice

4 białka

100 g cukru

mleko

Karmel

85 g cukru

115 ml wody

 

Przygotowanie:

Mleko wlej do rondla i dodaj 2/3 cukru oraz rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii. Całość zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Wyjmij wanilię, wyskrob z niej ziarenka, dodaj je z powrotem do mleka i ponownie zagotuj. W misce roztrzep żółtka z resztą cukru do uzyskania konsystencji kremu. Mieszając wlej gotujące się mleko do kremu z żółtek, przelej z powrotem do rondla i powoli podgrzej mieszając, aż krem zacznie gęstnieć. W tym momencie natychmiast zdejmij krem z ognia i przecedź przez sito. Białka ubij na prawie sztywną pianę, utrwal cukrem i ubijaj nadal do uzyskania gładkiej sprężystej piany. Zagotuj w płaskim rondlu mleko, zmniejsz moc płyty, aby mleko nie kipiało i mokrą łyżką formuj gałki z piany. Układaj je na mleku i delikatnie gotuj przez około 3 minuty przewracając w połowie czasu gotowania na drugą stronę. Przełóż na papierowy ręcznik dla odsączenia.
W małym rondelku przygotuj karmel. Cukier wymieszaj z 60 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i mieszając odparuj wodę do momentu aż syrop nabierze karmelowego koloru. Zdejmij z ognia i ostrożnie dodaj resztę wody. Gdy przestanie bulgotać postaw ponownie na palniku i powoli gotuj do uzyskania gęstego syropu. Na talerz wylej krem waniliowy ułóż na to nice i oblej nitkami karmelu.

powrót

Podobne przepisy

Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.