Iwona  Zasuwa

Nerkownik czyli sernik bez sera


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci, Serniki

odsłon: 6387

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 szklanki fig suszonych

1 szklanka ziaren słonecznika

½ szklanki prosa lub amarantusa ekspandowanego

Masa sernikowa:

2 szklanki nerkowców

400 g kremu kokosowego

4 przejrzałe banany

3-4 pomarańcze ekologiczne ze skórką

2 małe cytryny ekologiczna ze skórką

odrobina naturalnej wanilii

szczypta kurkumy

Krem czekoladowy:

200 g kremu kokosowego

karob i kakao w dowolnych proporcjach, w sumie 2-3 łyżki

ksylitol zmielony na puder do smaku

 

Przygotowanie:

Przygotuj spód sernika. Zmiel figi ze słonecznikiem. Do powstałej masy dorzuć proso ekspandowane i porządnie wymieszaj. Włóż masę do standardowej formy do tortu. Wstaw w lodówki
Przygotuj masę sernikową. Namoczone dzień wcześniej nerkowce odsącz z wody i zmiksuj na gładko. Połącz nerkowce z kremem kokosowym, dodaj po szczypcie wanilii i kurkumy oraz otartą skórkę z wszystkich cytrusów. Dołóż pokrojony miąższ z pomarańczy i cytryn oraz banany. Całość zmiksuj, wyłóż na schłodzony spód sernika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
Przygotuj krem czekoladowy. Krem kokosowy umieść w ciepłej kąpieli, doprowadź do płynnej postaci. Dodaj pozostałe składniki, wylej masę na schłodzony sernik. Dodaj dowolne owoce do ozdoby, np. pomarańcze i granaty.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.