Nasi lemak

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska

Nasi lemak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Ryż:

1 filiżanka opłukanego, odcedzonego ryżu

2 filiżanki bulionu drobiowego

ćwierć łyżeczki soli

3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku



Krewetki:

10-12 obranych, oczyszczonych krewetek (można zastąpić je kurczakiem)

2 łyżki oleju



Pasta:

3 szalotki

ćwierć łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

2 łyżki soku z tamaryndowca

pół filiżanki natki kolendry

2 łyżki suszonych szprotek albo anchois

2 suszone chili

2 świeże chili

odrobina pasty krewetkowej

pół centymetra trawy cytrynowej

1 orzech tungowca



Do podania:

2 jajka ugotowane na twardo

2 łyżki prażonych krewetek albo szprotek

2 łyżki suszonych szprotek albo anchois

czosnek

garść fasolki szparagowej

garść groszku cukrowego

1 kostka tofu

ćwierć ogórka

pół filiżanki prażonych, solonych orzeszków ziemnych

2 łyżki prażonej szalotki

2 łyżki natki kolendry

1 łyżka posiekanej dymki

ćwierć filiżanki sosu satay

woda

oliwa



Przygotowanie:

Ryż ugotować w bulionie.

Połączyć składniki pasty. W tak przygotowanej mieszance zamarynować krewetki, następnie upiec je albo zgrillować.

Połowę suszonych anchois albo szprotek podsmażyć z czosnkiem. Dodać fasolę, groszek, wlać wodę i gotować przez chwilę.

Tofu podsmażyć.

Resztę anchois albo szprotek podsmażyć z orzeszkami. Dodać posiekaną kolendrę.

Ryż ułożyć na środku talerza. Dookoła położyć krewetki, tofu, fasolę z groszkiem i jajka.

Posypać curry, prażonymi szalotkami i dymką. Polać sosem satay.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Cavatelli z małżami
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Potrawka z kalmarów i oliwek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.