Delia  Smith

Napoleonki

Delia Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Napoleonki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


10 dag mąki
szczypta soli
7 dag zamrożonego masła lub margaryny
łyżka soku z cytryny
łyżka wody
140 mililitrów bitej śmietany
krem patissiere (patrz:oddzielny przepis)
owoce

Przygotowanie:

W misce mieszamy przesianą mąkę, sól i starty na grubej tarce jarzynowej tłuszcz. Dodajemy sok oraz wodę. W dalszym ciągu mieszamy składniki nożem – ciasto wyrabiamy rękami na samym końcu, gdy już się połączą. Gdy jest gotowe – wkładamy je do plastikowej torebki i schładzamy w lodówce co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy je bardzo cienko na kwadrat o powierzchni około 30 centymetrów kwadratowych. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy 10 – 12 minut w 220 stopniach Celsjusza, aż będzie złocisto-brązowe. Następnie pokrywamy je karmelem: posypujemy powierzchnię łyżką cukru pudru i wstawiamy pod rozgrzany grill, by się roztopił. Gdy jedna strona ciasta pokryje się karmelem, kroimy je na 3 części, obracamy, posypujemy cukrem pudrem i znów wstawiamy na chwilę pod grill. Gotowe listki ciasta przełożymy 140 mililitrami bitej śmietany, połączonej z kremem patissierie, oraz mieszanką malin, truskawek i czerwonych porzeczek – oczywiście można wykorzystać dowolne owoce.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.