Napoleonki z malinami

Przepis z programu Martha piecze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Napoleonki z malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

½ kilograma ciasta francuskiego

1 miarka cukru

maliny



Krem cukierniczy:

1 miarka mleka

½ laski wanilii

¼ miarki plus 1 łyżka cukru

3 żółtka

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżeczka masła

1 miarka ubitej tłustej śmietany



Maliny do dekoracji:

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Posypać blat cukrem. Rozwałkować ciasto na prostokąt grubości 2 milimetrów. Przekroić ostrym nożem na pół. Obie połówki ciasta przekroić na 3 części. Zachować prostokątny kształt 15 cm x 20 cm. Spryskać wodą papier do pieczenia. Ułożyć prostokąty z ciasta. Chłodzić przez 30 minut. Nakłuć prostokąty widelcem. Przykryć ciasto drucianą tacką i piec ciasto aż dotknie tacki, 15-20 minut. Zdjąć drucianą tackę i piec aż ciasto zyska złotawy odcień, 5-10 minut. Wystudzić. Przygotować krem cukierniczy. Zagotować mleko z wanilią i ¼ miarki cukru. Utrzeć żółtka z pozostałym cukrem. Dodać mąkę i mąkę kukurydzianą. Nadal ubijać do połączenia składników.

Wyjąć wanilię z mleka. Wlać połowę mleka do żółtek. Przelać żółtka z mlekiem do pozostałego mleka. Zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, przelać do miski i wystudzić. Przykryć krem folią, żeby nie powstał kożuch. Tuż przed podaniem wymieszać ze śmietaną za pomocą drewnianej łyżki.

Przekroić poziomo prostokąty z ciasta. Ułożyć spody na paterze. Przykryć centymetrową warstwą kremu cukierniczego i malin. Położyć wierzch ciasta. Przygotować w ten sposób wszystkie prostokąty. Posypać wierzchy cukrem pudrem. Udekorować malinami. Podawać natychmiast.



© Martha Stewart

powrót

Podobne przepisy

Angielski placek agrestowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Tarta kajmakowa Chrissie
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babka savarin z truskawkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.