Napoleonki z jeżynami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Napoleonki z jeżynami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto filo:

2 płaty ciasta filo przecięte na pół

3 łyżki roztopionego masła klarowanego

łyżka cukru klonowego

3 łyżki drobno pokrojonych orzechów laskowych

Nadzienie:

miarka gęstej śmietany

syrop klonowy do posłodzenia

łyżeczka ekstraktu waniliowego

450 g jeżyn

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Rozłożyć płat filo na blacie. Posmarować roztopionym masłem. Posypać łyżeczką cukru i orzechami. Przyszykować w ten sam sposób 3 kolejne płaty. Pokroić każdy z nich na 8 prostokątów. Ułożyć na blasze i piec do chrupkości, ok. 7 minut. Ubić śmietanę z cukrem i ekstraktem wanilii. Złożyć deser tuż przed podaniem. Ułożyć ciasto na talerzyku. Nałożyć krem, a w niego włożyć jeżyny. Przykryć drugim kawałkiem ciasta filo.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Placek w kratkę z morelami i porzeczkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Cantucci
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placek trzech króli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.