Jacek Sikora

Napoleonki po włosku


Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Napoleonki po włosku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

100 g mąki 650

100 g mąki tortowej

masło 200g

sól 1/4 łyżki

100 ml wody

mąka do podsypania

Krem:

1 l mleka

6 żółtek

200 g masła

100 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 opakowanie budyniu śmietankowego

1 opakowanie budyniu czekoladowego

60 g utartej czekolady

skórka z pomarańczy

cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ze sobą obie mąki. Na stolnicy posiekaj masło z mąką, ale tak by pozostały smużki masła. Rozpuść sól w lodowatej wodzie. Wlej wodę do mąki z masłem i mieszaj, do momentu, gdy woda zostanie wchłonięta. Odstaw ciasto do lodówki na 15 minut, zawinięte w folię. Ciasto rozwałkuj na obsypanej mąką stolnicy w prostokąt trzy razy dłuższy niż szerszy. Następnie złóż jak obwolutę książki, tyle, że oba krańce powinny zetknąć się ze sobą. Następnie złóż jak książkę. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Wyjmij ciasto z lodówki przekręć je o 90 stopni i wywałkuj znowu w prostokąt. Złóż je jak poprzednio. Czynność wałkowania powtórz jeszcze raz powtarzając wszystkie etapy wałkowania. Zetrzyj skórkę pomarańczową. Czekoladę zetrzyj na grubej tarce. W osobnych naczyniach rozmieszaj budynie każdy z połową szklanki mleka. W rondelku wymieszaj mleko z mąką ziemniaczaną. Zagotuj ciągle mieszając. W miseczce utrzyj żółtka z cukrem na kogel mogel. Zalej gorącym mlekiem stale mieszając. Podziel to na dwie połowy. Do każdej z nich wlej rozpuszczony w mleku budyń. Oba kremy trzeba zagotować stale mieszając by nie przywarły. Wstaw oba rondle do zimnej wody by je ostudzić. Gdy są jeszcze gorące dodaj do każdego z nich pół kostki masła. Jak przestygną dodaj do białego skórkę pomarańczową, a do brązowego wiórki czekoladowe. Ciasto podziel na 3 części. Każdy kawałek rozwałkuj na wąski prostokąt 0,3 cm grubości tak, by krótszy bok był z pewnym marginesem dłuższym bokiem naszej napoleonki. Stolnicę podsypuj cukrem pudrem zamiast mąką. Piecz na blasze wyłożonej pergaminem w 205 stopniach C, na górę połóż papier i foremkę, by ciasto zbytnio nie wyrosło. Po 12 minutach zdejmij górę i piecz, aż staną się złote. Przytnij płaty ciasta tak, by usunąć wszelkie nierówności. Płaty muszą być tej samej wielkości. Najładniejszy zostaw jako górną warstwę. Jak wystygnie nałóż na jeden płat krem. Połóż drugi blat ciasta i rozsmaruj drugi rodzaj kremu. Całość nakryj ostatnim blatem. Wyrównaj boki szpatułką. Pokrój na pojedyncze napoleonki. Posyp każdą cukrem pudrem używając szablonu do dekoracji.

powrót

Podobne przepisy

Karmelowy tort royal
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Słodka kanapka z kremem po włosku i konfiturą z moreli
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wysooktanowe pakieciki z ciasta filo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.