Naleśniki

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Naleśniki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100g mąki

2 jajka

200ml chudego mleka

2 paczki cukru waniliowego

łyżka oleju słonecznikowego

szczypta soli

2 łyżki miękkiego masła

cukier puder do posypania

 

 

Przygotowanie:


Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej 100ml mleka, dodaj cukier waniliowy, łyżkę oleju, szczyptę soli i wszystko wymieszaj mikserem. Odstaw masę na chwilę. Roztop na patelni łyżeczkę masła. Następnie wlej je do masy naleśnikowej, dolej resztę mleka i jeszcze raz zmiksuj. Aby ciasto było idealnie gładkie przecedź je i odstaw na 20 minut, aby mąka wchłonęła mleko. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj ją masłem i nalewaj ciasto chochelką. Smaż 2 minuty z jednej strony i minutę z drugiej. Podawaj posypane cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Risotto z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Crespelle
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kanapki z serem, sopressą i bazylią
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Nadzienie grzybowo-orzechowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Eiger

postów: 6

16.03.2012 21:15

CYTUJ

Naleśniki doskonale smakują podanie od razu po usmażeniu. naleśniki z małą ilością dodatków smakują najlepiej.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.