Janella  Purcell

Naleśniki z truskawkami i sosem orzechowym


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Naleśniki z truskawkami i sosem orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

2 filiżanki mąki orkiszowej

szczypta soli

2 i pół filiżanki mleka sojowego

oliwa do smażenia



Sos

2 łyżki masła z orzechów laskowych

łyżka syropu ryżowego

łyżka ekstraktu waniliowego

pół filiżanki gorącej wody



Nadzienie

kobiałka świeżych truskawek

posiekany kandyzowany imbir





Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy mleko mieszając, żeby nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby rozcieńczamy je mlekiem lub wodą. Rozgrzaną patelnię polewamy odrobiną oliwy. Wlewamy na nią około 1/3 filiżanki ciasta. Rozprowadzamy i smażymy przez minutę z każdej strony. Naleśniki układamy na talerzu przykrytym papierowym ręcznikiem.



Sos

Masło orzechowe, syrop ryżowy i ekstrakt wanilii rozpuszczamy w gorącej wodzie.



Nadzienie

Mieszamy truskawki i posiekany imbir.



Przygotowanie

Na ćwiartce każdego naleśnika układamy po 2 łyżki nadzienia. Składamy na pół i jeszcze raz na pół. Wierzch polewamy sosem.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owocowe crumble z sezamową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.