Naleśniki z sosem z orzechów laskowych

Naleśniki z sosem z orzechów laskowych
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 filiżanka mąki pszennej albo orkiszowej
  • półtorej filiżanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • pół filiżanki wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • ćwierć filiżanki oleju z otrębów ryżowych albo z krokosza
  • 3 filiżanki mleka sojowego, z komosy albo migdałowego
  • olej z otrębów ryżowych do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obie mąki, cynamon i sól przesiać do miski. Dodać wiórki kokosowe. W drugiej misce ubić jajka z olejem i mlekiem. Powoli dodawać sypkie składniki. Powinno powstać gładkie, dość gęste ciasto.
Rozgrzać i natłuścić patelnię. Rozprowadzić na niej pół filiżanki ciasta. Smażyć i po minucie odwrócić. W taki sam sposób przygotować pozostałe naleśniki.
Masło orzechowe wymieszać z syropem i ekstraktem waniliowym. Mieszając powoli wlać likier i gorącą wodę.
Każdy naleśnik polać sosem i złożyć na cztery.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA