Iwona  Zasuwa

Naleśniki z samej gryki


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci

odsłon: 15299

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g białej kaszy gryczanej

1 łyżeczka kurkumy

woda

masło klarowane lub olej do smażenia

Mus z jabłek:

1 kg słodkich jabłek

1 łyżeczka kurkumy

1 cytryna ze skórką

Przygotowanie:

Kaszę namocz na noc. Następnie odlej wodę, dodaj kurkumę i zmiksuj na gładką masę, do konsystencji ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dolej trochę wody.
Smaż naleśniki z obu stron na niewielkim ogniu (w praktyce jest to bardziej podsuszanie niż smażenie). Patelnię smaruj od czasu do czasu tłuszczem, aby ciasto nie przyklejało się.
Podawaj z dowolnym słodkim nadzieniem, na przykład złocistym musem z jabłek.
Mus jabłkowy możesz przygotować w następujący sposób: jabłka umyj, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, dodaj kurkumę, skórkę i sok z połówki cytryny. Całość zmiksuj na gładką masę i zagotuj. Musem nadziewaj gryczane naleśniki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.