Gary  Mehigan

Naleśniki z mascarpone i sosem z marakui


Przepis z programu Męski weekend (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Naleśniki z mascarpone i sosem z marakui
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki naleśników

3-4 filiżanek mleka (720-960 ml)

2 filiżanki mąki (190g)

8 jaj

2 łyżki stołowe cukru

25 g roztopionego masła

4 ubite białka

olej roślinny do smażenia



Składniki sosu

6 świeżych marakui

125 g świeżego soku z marakui

80 g masła

3 jaja

185 g cukru

1 płatek żelatyny



Do podania

100 ml śmietany

210 ml marscarpone

50 g cukru



Przygotowanie

W misce wymieszać sok i miąższ z marakui z cukrem, jajkami i cukrem. Ustawić na naczyniu z wrzącą wodą i ubijać przez 20 minut, aż sos stanie się gęsty i gładki. Zmiękczyć żelatynę w wodzie, oddać do sosu i wymieszać. Gdy zgęstnieje, odstawić na bok.



Przygotować ciasto na naleśniki

Wymieszać całe jaja oraz pianę z białek razem z mlekiem i cukrem. Przesiać mąkę i całość wymieszać na gładką masę. Roztopić masło na średnim ogniu. Wlać do ciasta i wymieszać. Ubić mascarpone ze śmietaną i cukrem na puszystą masę. Odstawić na bok. Rozgrzać niewiele oleju na patelni teflonowej. Wlać łyżką wazową porcję ciasta, przechylić patelnię tak, by ciasto spłynęło i pokryło całą patelnię równą warstwą. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, przewrócić naleśnik. Smażyć na złocisty kolor około 2 minut. W ten sam sposób usmażyć wszystkie naleśniki. Na środku naleśnika nałożyć ser, polać sosem i zwinąć. Polać sosem na wierzchu i podawać.



powrót

Podobne przepisy

Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ananasowa pagoda
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.