Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami

Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • mąka
  • sól
  • 250 g serka kremowego naturalnego
  • 1 jajo
  • 200 g czarnych jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • mięta świeża

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mleko wymieszać z jajkiem i odrobiną soli, ciągle mieszając dodawać mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Odstawić by chwilę odpoczęło. Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na prawie sztywną pianę i utrwalić cukrem pudrem. Żółtko wymieszać z serkiem, miodem i cukrem waniliowym. Do serka dodać jagody i posiekane 2 listki mięty. W całość delikatnie wmieszać pianę. Z ciasta smażyć cienkie naleśniki. Na naleśniki nakładać serek z jagodami, składać „w chusteczkę” i piec w piecu o temperaturze 190 stopni C przez 15 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i dekorować miętą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA