Adam Chrząstowski

Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami


Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 9296

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka mleka

1 jajko

mąka

sól

250 g serka kremowego naturalnego

1 jajo

200 g czarnych jagód

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki miodu

1 łyżeczka cukru waniliowego

mięta świeża

 

 

Przygotowanie:


Mleko wymieszać z jajkiem i odrobiną soli, ciągle mieszając dodawać mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Odstawić by chwilę odpoczęło. Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na prawie sztywną pianę i utrwalić cukrem pudrem. Żółtko wymieszać z serkiem, miodem i cukrem waniliowym. Do serka dodać jagody i posiekane 2 listki mięty. W całość delikatnie wmieszać pianę. Z ciasta smażyć cienkie naleśniki. Na naleśniki nakładać serek z jagodami, składać „w chusteczkę” i piec w piecu o temperaturze 190 stopni C przez 15 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i dekorować miętą.

powrót

Podobne przepisy

Brzoskwinie w maladze
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Banany w cieście
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia wietnamska
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

#Kotka11

12.07.2011 17:38


CYTUJ

Ile trzeba dać mąki. W przepisie powinno być napisane dokładnie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.