Laura Calder

Naleśniki z jabłkami


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Naleśniki z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

185 g mąki

1/2 łyżeczki soli

3 jajka

250 ml mleka

2 łyżki cukru (tylko do deserów)

2 łyżeczki roztopionego masła

woda

 

Przygotowanie:

Wsyp mąkę do miski i zrób wgłębienie. Dodaj sól, jajka, mleko i cukier (jeśli go używasz). Mieszaj powoli zagarniając mąkę z brzegów, co pozwoli ci uniknąć grudek. Przecedź masę, jeśli zależy ci, żeby była bardzo gładka. Dodaj masło. Odstaw na 1 – 2 godziny przed smażeniem. Rozrzedź masę wodą, aby uzyskać konsystencję lekkiej śmietany. Podgrzej patelnię do naleśników nad dużym ogniem. Posmaruj ją roztopionym, sklarowanym masłem lub olejem (chyba, że używasz patelni, do której nic nie przywiera). Odmierz 1 - 2 łyżki ciasta naleśnikowego i rozprowadź je szybko na patelni. Jeśli nałożyłaś za dużo ciasta, odlej je. (Naleśniki powinny być cienkie jak papier). Kiedy brzeg naleśnika zarumieni się, przewróć go na drugą stronę. Postaraj się, żeby naleśniki nie wystygły, kiedy przygotowujesz następne.

powrót

Podobne przepisy

Pęczki sałaty z szynką
Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suszone chipsy z tortilli podawane z salsą pomidorowo–kolendrową
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jajka posche z sałatką z buraczków
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Galaretki w polskich smakach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.