Naleśniki z goździkowym syropem

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Naleśniki z goździkowym syropem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Syrop:

2 łyżki cukru

1 łyżka wody

1 łyżeczka goździków

2 kawałki cynamonu

sok z 1 limonki



Naleśniki:

80 g mąki

1 jajko

mleko

1 łyżeczka cukru

1 banan

masło i/lub oliwa do smażenia



Przygotowanie:

1. Przygotować syrop: wrzucić do rondelka cukier, goździki i pokruszony cynamon, wlać wodę, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 – 10 minut do uzyskania konsystencji syropu, dodać sok z limonki, wymieszać i trzymać w cieple.

2. Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę i jajko ubić trzepaczką, mieszając dodawać mleko, aż masa będzie miała gęstość śmietany. Dodać cukier oraz obrany i pokrojony w kostkę banan, wymieszać.

3. Rozgrzać na patelni masło i/lub oliwę, wlewać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.

4. Rozłożyć naleśniki na talerzach, polać syropem i podawać.



powrót

Podobne przepisy

Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.