Naleśniczki gryczane ployes

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Naleśniczki gryczane ployes
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

miarka mąki gryczanej

pół miarki mąki pszennej

łyżka proszku do pieczenia

łyżeczka soli

175 ml zimnej wody

425 ml wrzątku

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać suche składniki w zimnej wodzie do postaci pasty. Dolać wrzątek i mieszać do gładkości. Odstawić na pół godz.
Rozgrzać żeliwną patelnię, bez tłuszczu. Nakładać łyżką masę w postaci niewielkich placuszków. Smażyć, aż wierzch będzie zupełnie suchy. Nie przekładać.
Gotowe naleśniczki trzymać w ciepłym piekarniku do usmażenia reszty.

powrót

Podobne przepisy

Puszysty omlet z serem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Irlandzki colcannon
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.