Naleśniczki gryczane ployes

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Naleśniczki gryczane ployes
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

miarka mąki gryczanej

pół miarki mąki pszennej

łyżka proszku do pieczenia

łyżeczka soli

175 ml zimnej wody

425 ml wrzątku

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać suche składniki w zimnej wodzie do postaci pasty. Dolać wrzątek i mieszać do gładkości. Odstawić na pół godz.
Rozgrzać żeliwną patelnię, bez tłuszczu. Nakładać łyżką masę w postaci niewielkich placuszków. Smażyć, aż wierzch będzie zupełnie suchy. Nie przekładać.
Gotowe naleśniczki trzymać w ciepłym piekarniku do usmażenia reszty.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.