Marieta  Marecka

Najprostsze kotlety mielone


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Najprostsze kotlety mielone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

0,5 kg mielonej łopatki

cebula

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

bułka namoczona w mleku

bułka tarta

masło do cebuli

olej lub smalec do smażenia

jajko

 

Przygotowanie:

Bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy, żeby zmiękła. Cebulę drobno kroimy, przesmażamy chwilę na 1 łyżce oleju, żeby zrobiła się szklista. Przekładamy ją do mięsa. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, dodajemy odciśniętą bułkę, przyprawy i jajo. Dłońmi dokładnie mieszamy mięso. Mokrymi rękoma formujemy zgrabne kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą chrupiące z zewnątrz i soczyste, ale dopieczone w środku. Podajemy z buraczkami i ziemniakami.
Można je mrozić, a w lodówce wytrzymają ok. 3 dni.

powrót

Podobne przepisy

Królik z czarnymi oliwkami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Burritos z kurczakiem i sałatką
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.05) pieczeń wieprzowa po florencku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chili con carne
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.