Marieta  Marecka

Najprostsze kotlety mielone


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Kotlety mielone

Najprostsze kotlety mielone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

0,5 kg mielonej łopatki

cebula

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

bułka namoczona w mleku

bułka tarta

masło do cebuli

olej lub smalec do smażenia

jajko

 

Przygotowanie:

Bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy, żeby zmiękła. Cebulę drobno kroimy, przesmażamy chwilę na 1 łyżce oleju, żeby zrobiła się szklista. Przekładamy ją do mięsa. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, dodajemy odciśniętą bułkę, przyprawy i jajo. Dłońmi dokładnie mieszamy mięso. Mokrymi rękoma formujemy zgrabne kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą chrupiące z zewnątrz i soczyste, ale dopieczone w środku. Podajemy z buraczkami i ziemniakami.
Można je mrozić, a w lodówce wytrzymają ok. 3 dni.

powrót

Podobne przepisy

Karminadle z warzywnym spaghetti
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Kotlety mielone
kuchnia świata: Kuchnia polska
La choucroute garnier a l’Alsacienne
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak w czerwonym tajskim curry
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Wieprzowina babi tucheo z papryczkami chili
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Pierś kaczki smażona z sosem cytrusowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.