Najprostsze kotlety mielone

Najprostsze kotlety mielone
Oceń przepis:
335 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Kotlety mielone

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej łopatki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bułka namoczona w mleku
  • bułka tarta
  • masło do cebuli
  • olej lub smalec do smażenia
  • jajko

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy, żeby zmiękła. Cebulę drobno kroimy, przesmażamy chwilę na 1 łyżce oleju, żeby zrobiła się szklista. Przekładamy ją do mięsa. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, dodajemy odciśniętą bułkę, przyprawy i jajo. Dłońmi dokładnie mieszamy mięso. Mokrymi rękoma formujemy zgrabne kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą chrupiące z zewnątrz i soczyste, ale dopieczone w środku. Podajemy z buraczkami i ziemniakami.
Można je mrozić, a w lodówce wytrzymają ok. 3 dni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA