Marieta  Marecka

Najprostsze kotlety mielone


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Kotlety mielone

Najprostsze kotlety mielone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

0,5 kg mielonej łopatki

cebula

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

bułka namoczona w mleku

bułka tarta

masło do cebuli

olej lub smalec do smażenia

jajko

 

Przygotowanie:

Bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy, żeby zmiękła. Cebulę drobno kroimy, przesmażamy chwilę na 1 łyżce oleju, żeby zrobiła się szklista. Przekładamy ją do mięsa. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, dodajemy odciśniętą bułkę, przyprawy i jajo. Dłońmi dokładnie mieszamy mięso. Mokrymi rękoma formujemy zgrabne kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą chrupiące z zewnątrz i soczyste, ale dopieczone w środku. Podajemy z buraczkami i ziemniakami.
Można je mrozić, a w lodówce wytrzymają ok. 3 dni.

powrót

Podobne przepisy

Jagnięcina mechoui
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Magiczna pieczeń jagnięca
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Wołowina po burgundzku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Meksykańska sałatka ze smażonym kurczakiem
Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kurczak w ziołach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kacza pierś w sosie pieprzowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.