Jamie  Oliver

Najlepszy pieczony indyk


Przepis z programu Najpyszniejsze Święta Jamiego
trudność: trudne
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Najlepszy pieczony indyk
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

aromatyzowane masło

kostka dobrego masła (200 g)

3 garście suszonej kandyzowanej żurawiny

drobno posiekanej

listki z 2 gałązek rozmarynu

posiekane

łyżka listków tymianku

posiekane

kilka liści szałwii

posiekane

duża szczypta soli

szczypta pieprzu

¼ tartej gałki muszkatołowej

6,5-8 kg indyk

2-4 klementynki

3 gałązki rozmarynu

liść laurowy

kilka łodyżek tymianku

2-3 marchewki

pokrojone na kawałki

3 cebule

obrane z najtwardszych łupin i przekrojone na połówki

2 łodygi selera naciowego

 

Przygotowanie:

Uwaga: indyk musi mieć temperaturę pokojową. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Przygotuj aromatyzowane masło: wymieszaj kostkę masła z suszoną żurawiną, rozmarynem, tymiankiem, szałwią, solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Delikatnie wsuń dużą łyżkę pod skórę indyka od strony otwartej jamy brzusznej, przy udzie. Podważ skórę aż po pierś – to samo zrób symetrycznie z drugiej strony. Dwie łyżki aromatyzowanego masła wsuń do powstałej „kieszeni” z jednej, a drugie dwie z drugiej strony. Rozmasuj je przez skórę od wierzchu, żeby rozłożyć masło równą warstwą na indyczych piersiach. Jeśli trochę masła zostało, posmaruj nim skórę indyka. Zrób bukiet z ziół i wsuń do wnętrza indyka razem z przekrojonymi na połówki klementynkami. Zepnij luźną skórę indyka między udami, żeby nie kurczyła się w czasie pieczenia. Podwiń szyję pod indyka i ułóż go w brytfance na warzywach. Wstaw brytfankę z indykiem do rozgrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 180 stopni C. Czas pieczenia zależy od wagi indyka – na każdy kilogram trzeba liczyć ok. 33-40 minut, więc np. 7-kilowy ptak będzie się piekł 4-4½ godziny. W czasie pieczenia polewaj indyka co pół godziny płynem gromadzącym się na dnie brytfanki. Jeśli skóra za szybko się rumieni, przykryj indyka folią aluminiową. Po 3½ godziny zdejmij folię, żeby skórka zrobiła się chrupiąca. Warto sprawdzić temperaturę mięsa na piersi po upieczeniu – powinna wynosić 65 stopni C (indyk ekologiczny) albo 82 stopni C (indyk z hodowli przemysłowej). Przechyl indyka nad brytfanką, żeby wypłynęły do niej soki zgromadzone w jamie brzusznej. Przełóż indyka na duży półmisek, przykryj folią aluminiową i kilkoma ściereczkami, i odstaw go na 30-120 minut, żeby „odpoczął” po pieczeniu przed podaniem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.