Si King

Najlepsze frytki świata


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Najlepsze frytki świata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże ziemniaki

najlepiej odmiany Maris Piper

olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


Obrane ziemniaki pokroić wzdłuż na grubość mniej więcej 1 cm. Każdy plaster pokroić na dość grube frytki. Opłukać na durszlaku pod bieżącą wodą, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Jeśli macie dość czasu, najlepiej byłoby zamoczyć frytki na kilka godzin lub nawet na noc, a następnie opłukać. Opłukane frytki dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W głębokim garnku o grubym dnie (lub frytkownicy) rozgrzać olej do temperatury 130 stopni Celsjusza. Olej powinien sięgać do połowy wysokości rondla. Jeśli nie mamy frytkownicy, należy kontrolować cały czas temperaturę, używając termometru kuchennego. Na łyżce cedzakowej spuścić delikatnie połowę frytek do gorącego oleju i wymieszać delikatnie. Smażyć przez około 10 minut—frytki powinny być miękkie w środku, złociste, ale nie zrumienione. Wyjąć frytki łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku. W ten sam sposób usmażyć pozostałe frytki. Frytki można tak przygotować do powtónego smażenia nawet kilka godzin wcześniej. Przed samym podaniem rozgrzać olej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Na łyżce cedzakowej delikatnie spuścić wszystkie usmażone wstępnie frytki do rozgrzanego oleju i smażyć 4-5 minut, aż będą miały chrupiącą, podrumienioną skórkę. Wyjąć łyżką cedzakową z garnka i osączyć na ręczniku kuchennym. Podawać z solą do posypania i octem do pokropienia.

powrót

Podobne przepisy

Maślana kapusta włoska
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlet z szynką i serem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Prażone migdały z przyprawami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fasolka szparagowa z jajkami przepiórczymi i orzeszkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

humppa

postów: 2

27.10.2011 12:49

CYTUJ

Zgadzam się, że tajemnica smacznych frytek tkwi w podwójnym smażeniu. Lepszy niż olej słonecznikowy, jest olej rzepakowy... Polecam też ciekawy przepis na frytki ze skórką...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.