Donna Dooher

Najlepsze ciasto czekoladowe


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Najlepsze ciasto czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto czekoladowe

1 szklanka (250 ml) niesolonego masła

90 g drobno posiekanej, najlepszej jakości gorzkiej czekolady

1 szklanka (250 ml) cukru pudru

½ szklanki (125 ml) kakao

½ szklanki (125 ml) serka mascarpone

3 jajka

2 łyżeczki (10 ml) ekstraktu waniliowego

½ szklanki (125 ml) mąki

¼ łyżeczki (1 ml) drobnoziarnistej soli



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Posmarować masłem kwadratową blachę do pieczenia.

W małym rondelku rozgrzać masło do punktu wrzenia. Posiekaną czekoladę wrzucić do miski, zalać gorącym masłem i odczekać 30 sekund, a następnie mieszać, aż czekolada całkiem się roztopi. Dodać przesiany cukier i kakao. Ubić mascarpone, jajka i wanilię, aż będą gładkie. Delikatnie wymieszać z mąką i solą. Wlać ciasto do formy. Piec 45 – 50 min., aż patyczek będzie suchy. Przestudzić 15 minut, posmarować polewą czekoladową. Przed pokrojeniem zaczekać aż stwardnieje.





Polewa czekoladowa

170 g posiekanej, najwyższej jakości gorzkiej czekolady

6 łyżek stołowych (90 ml) kremówki

3 łyżki stołowe (45 ml) niesolonego masła



Przygotowanie

Umieścić czekoladę w dużej misce. Na średnim ogniu doprowadzić śmietanę i masło do wrzenia, zalać czekoladę i odczekać 30 sekund. Dokładnie wymieszać. Polewę wykorzystać, gdy wciąż ciepła.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Tort chałwowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Muffiny owocowe z orzechami
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Ciasto dyniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.01)tort migdałowy z owocami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka z białej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.