Annabel  Langbein

Najlepsze ciasto bananowe


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Najlepsze ciasto bananowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 gramów masła w temperaturze pokojowej

1½ szklanki nierafinowanego cukru

¼ szklanki miodu

4 jajka w temperaturze pokojowej

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

4 duże, bardzo dojrzałe banany, obrane i rozgniecione

2 łyżeczki sody oczyszczonej

½ szklanka gorącego mleka

3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Lukier:

100 gramów masła w temperaturze pokojowej

2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 łyżki miąższu z marakui, plus trochę do skropienia

3 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C z termoobiegiem. Natłuścić tortownicę o średnicy 23 cm, spód wyłożyć papierem.

Utrzeć masło, cukier, miód. Dodać jajka, ekstrakt i banany. Ubijać 2-3 minuty. Masa niech będzie jednolita. Rozpuścić sodę w gorącym mleku. Dodać do masy. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy, wygładzić wierzch. Piec, aż patyczek wbity w środek będzie po wyjęciu czysty, a ciasta stanie się wyraźnie sprężyste (60-70 minut). Zostawić do wystygnięcia w tortownicy, potem wyjąć i polukrować.

Lukier:
Masło, miód, ekstrakt, miąższ i cukier ubić na lekką, puszystą masę (2-3 minuty). Rozprowadzić równomiernie na ostudzonym cieście. Przed podaniem można ciasto skropić miąższem z marakui.

Ciasto z lukrem lub bez można przechowywać 2-3 dni w szczelnym pojemniku. Można je też mrozić.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z botwiną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sernik
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kruchy placek z rabarbarem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.