przepisy z programów >>

Nadziewany schab z chrupiącą skórką

Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc. 1)

trudność: trudne

czas przygotowania:

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:

2,25 kg schabu bez kości z tłuszczem i skórą

Nadzienie
otarta skórka i sok z ½ pomarańczy
2 kawałki marynowanego imbiru, drobno pokrojone
1 małe jabłko z wyciętym gniazdem nasiennym, pokrojone w kostkę
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
55 g bułki tartej
1 cebula, drobno posiekana
sól i pieprz
1 jajko

Przygotowanie
Ponacinaj skórę ostrym nożykiem w małe rąby, żeby tłuszcz mógł się wytopić w czasie pieczenia. Natnij schab pośrodku długiego boku i zrób kieszonkę na nadzienie, poszerzając ją palcami ostrożnie, żeby nie przebić mięśnia na wylot. Przygotuj nadzienie: zmieszaj imbir z sokiem i skórką pomarańczową oraz pokrojonym jabłkiem. Dodaj natkę, bułkę tartą i posiekaną cebulę. Dopraw do smaku i wymieszaj starannie z rozkłóconym jajkiem. Włóż nadzienie do kieszonki w schabie, uważając, żeby nie było go za dużo. Zwiąż schab w kilku miejscach białym szpagatem. Osusz skórę papierowym ręcznikiem i natrzyj solą przed włożeniem do piekarnika. Piecz schab w temperaturze 190 oC przez 3 godziny. Następnie odłóż mięso na 10 minut, żeby „odpoczęło”, zdejmij skórę i sznurek i pokrój schab na plastry.

Podawaj z sosem jabłkowym (przepis poniżej).

Sos jabłkowy
65 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na plasterki
2 goździki
2½ łyżki cukru demerara
otarta skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka wody
1 łyżka rumu
szczypta mielonych goździków
szczypta cynamonu
cukier do oprószenia

Przygotowanie
Włóż składniki do płytkiego żaroodpornego naczynia, przemieszaj i piecz w średnio rozgrzanym piekarniku przez 45 min, aż jabłka będą miękkie. Przed podaniem pokrop jabłka rumem, posyp mielonymi goździkami, cynamonem i cukrem i zapiecz przez kilka sekund pod mocno rozgrzaną górną grzałką piekarnika.

© Sophie Grigson

skomentuj przepis >>