Sophie Grigson

Nadziewany schab z chrupiącą skórką

Sophie Grigson
Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Nadziewany schab z chrupiącą skórką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
2,25 kg schabu bez kości z tłuszczem i skórą



Nadzienie

otarta skórka i sok z ½ pomarańczy

2 kawałki marynowanego imbiru, drobno pokrojone

1 małe jabłko z wyciętym gniazdem nasiennym, pokrojone w kostkę

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

55 g bułki tartej

1 cebula, drobno posiekana

sól i pieprz

1 jajko



Przygotowanie

Ponacinaj skórę ostrym nożykiem w małe rąby, żeby tłuszcz mógł się wytopić w czasie pieczenia. Natnij schab pośrodku długiego boku i zrób kieszonkę na nadzienie, poszerzając ją palcami ostrożnie, żeby nie przebić mięśnia na wylot. Przygotuj nadzienie: zmieszaj imbir z sokiem i skórką pomarańczową oraz pokrojonym jabłkiem. Dodaj natkę, bułkę tartą i posiekaną cebulę. Dopraw do smaku i wymieszaj starannie z rozkłóconym jajkiem. Włóż nadzienie do kieszonki w schabie, uważając, żeby nie było go za dużo. Zwiąż schab w kilku miejscach białym szpagatem. Osusz skórę papierowym ręcznikiem i natrzyj solą przed włożeniem do piekarnika. Piecz schab w temperaturze 190 oC przez 3 godziny. Następnie odłóż mięso na 10 minut, żeby „odpoczęło”, zdejmij skórę i sznurek i pokrój schab na plastry.



Podawaj z sosem jabłkowym (przepis poniżej).



Sos jabłkowy

65 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na plasterki

2 goździki

2½ łyżki cukru demerara

otarta skórka i sok z 1 cytryny

1 łyżka wody

1 łyżka rumu

szczypta mielonych goździków

szczypta cynamonu

cukier do oprószenia



Przygotowanie

Włóż składniki do płytkiego żaroodpornego naczynia, przemieszaj i piecz w średnio rozgrzanym piekarniku przez 45 min, aż jabłka będą miękkie. Przed podaniem pokrop jabłka rumem, posyp mielonymi goździkami, cynamonem i cukrem i zapiecz przez kilka sekund pod mocno rozgrzaną górną grzałką piekarnika.



© Sophie Grigson

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.