Anna Olson

Nadziewane roladki z indyka


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Nadziewane roladki z indyka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy

1 szklanka cebuli pokrojonej w drobną kostkę

2/3 szklanki selera naciowego pokrojonego na małe kawałki

2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii

1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1½ szklanki bułki tartej

4-6 łyżek bulionu z kurczaka

1/3 szklanki posiekanej suszonej żurawiny

4-5 cienkich plastrów filetu z indyka

gałązki rozmarynu do nadziewania roladek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej olej na dużej patelni i podsmaż cebulkę oraz seler naciowy mieszając przez 5 min, aż będą szkliste i miękkie. Dodaj szałwię, tymianek, sól oraz pieprz i podsmażaj jeszcze przez 1 min. Zdejmij patelnię z ognia i trochę przestudź. Dodaj bułkę tartą, 4 łyżki bulionu i żurawinę. Mieszanina powinna być dość zwarta. Jeśli trzeba, dolej więcej bulionu. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Na blacie rozłóż kawałek folii aluminiowej, niewiele większy od plastra indyczego mięsa. Na folii połóż podobnych rozmiarów kawałek papieru do pieczenia. Na papierze ułóż plaster indyka, a na nim z kolei niewielką porcję farszu. Ciasno zwiń roladkę i zakręć końce folii, żeby się nie rozwijała. Ułóż zawiniątko na blasze do pieczenia i powtórz powyższe czynności z pozostałymi plastrami mięsa i farszem. Piecz porcje przez 25 min., odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki. Przed podaniem odwiń porcje mięsa i pokrój ostrym nożem na plasterki o grubości 1 cm. Usuń z każdej gałązki rozmarynu dolne listki, zostawiając na górze ozdobny pędzelek, przytnij gałązki do dł. 5 cm i wbij w roladki z boku. Roladki można podawać na zimno albo podgrzane przez 8 min. w temp. 175 stopni C z dodatkiem ziarnistej musztardy zmieszanej z dżemem żurawinowym.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kminkowe ragout z jelenia
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Cygańskie gołąbki na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
Duszony kurczak z pomidorami i fenkułem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.