Laura Calder

Nadziewane pomidory


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Nadziewane pomidory
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

12 średnich pomidorów

sól i pieprz

1 kg wołowiny (albo mieszanka wołowiny

wieprzowiny i cielęciny)

oliwa

1 posiekana cebula

3 posiekane szalotki

2 – 3 rozgniecione ząbki czosnku

60 g chleba (2 kromki)

1 łyżka musztardy dijońskiej

garść świeżej

posiekanej pietruszki albo suszonych ziół prowansalskich

tarty parmezan (niekonieczne)

1 – 2 łyżki mleka (niekonieczne)

 

Przygotowanie:

Odetnij górne części pomidorów i wydrąż środki. Wytrzyj wnętrza pomidorów papierowym ręcznikiem. Posól i zostaw na papierowym ręczniku otworami do dołu, żeby obeschły. Podgrzej oliwę w rondlu. Podsmaż cebulę, szalotki i czosnek. Po 10 min dodaj mięso. Dopraw je pieprzem i solą. Duś, aż będzie gotowe. Zamocz chleb i wrzuć go do mięsa. Możesz go pokruszyć drewnianą łyżką. Dodaj musztardę, pietruszkę lub zioła prowansalskie oraz parmezan. Dodaj 1 -2 łyżki mleka, jeśli uznasz to za stosowne. Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Obetnij delikatnie spód każdego pomidora, żeby warzywa się nie kiwały. Włóż nadzienie. Ułóż pomidory w brytfannie. Posyp serem. Piecz, aż będą gorące i miękkie, około 30 min.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.