Gary  Rhodes

Nadziewane kurze udko


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Nadziewane kurze udko
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 kurze udka

225 g błony otaczającej żołądek świni

namoczonej w zimnej wodzie przez 24h (opcjonalne)

2 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Wyluzuj udka. Połóż udko skórą do dołu, natnij wzdłuż kości uda. Delikatnie odskrobuj mięso od kości (w kierunku stawu), aż kość będzie czysta. Samym czubkiem noża obetnij mięso wokół chrząstki. Podobnie natnij i obskrob mięso podudzia. Złam, lub przetnij kość podudzia w mniej więcej 2/3, tak żeby został tylko koniuszek. Powtórz to samo z pozostałymi udkami.
Zrób nadzienie. Podduś pieczarki na oddzielnej patelni, aż cały płyn z nich wyparuje. Odstaw, żeby ostygły. Zmiksuj piersi razem ze szpinakiem, dodaj ostudzone pieczarki. Schłodź masę w lodówce. Podduś na maśle przez parę minut cebulę, boczek, czosnek, bazylię i ewentualnie boczniaki. Odstaw, żeby ostygły. Dodaj je do masy mięsnej, dopraw pieprzem i solą, dodaj jajko i jeszcze raz wymieszaj. Nałóż nadzienie do luzowanych udek, na tyle ściśle, żeby miały naturalny kształt. Zawiń mięso i skórę tak, żeby ściśle zakrywały nadzienie. Jeśli używasz błony z żołądka świni, zawiń w nią udka. Zamiast tego możesz zabezpieczyć nadzienie wykałaczkami. Odstaw nadziane udka na godzinę do lodówki, żeby stężały. Na odpowiedniej blasze do pieczenia obsmaż udka na oliwie, najpierw od strony łączenia. Kiedy nabiorą złocistego koloru, odwróć i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° C. Piecz przez 20-25 minut. Połóż na talerz duszonej fasoli. Pokrój udka na 4-5 plasterków i ułóż na fasoli. Wokół nalej sosu cebulowo - pomidorowego.

powrót

Podobne przepisy

Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Jagnięcina z tapenadą i pieczonymi bakłażanami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Marynowana pierś z kurczaka
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.