Gary  Rhodes

Nadziewane grzyby


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Nadziewane grzyby
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Masło czosnkowe

50g masła

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki



Dressing pomidorowy

2 łyżki oliwy

2 łyżeczki octu balsamicznego

2 pomidory, obrane, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi, posiekane w drobną kostkę

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

sól i świeżo zmielony czarny pieprz



2 cebule, pokrojone w cienkie plasterki

kawałek masła

4 polne pieczarki

2 pomidory, pokrojone w plasterki

4 plasterki sera, może być Cheddar, Gruyere, lub jakiś żółty

odrobina oliwy

sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Przygotowanie

Mało czosnkowe można zrobić dużo wcześniej. Wystarczy wymieszać składniki, uformować z masła wałek i zawinąć w folię spożywczą. Takie masło można przechowywać w lodówce bardzo długo.

Skarmelizowaną cebulę również można zrobić wcześniej. Trzeba na malutkim ogniu dusić cebulę, aż wydzielą się zawarte w niej cukry i sok. Po jakiś 40 minutach, albo nawet godzinie cebula będzie brązowa i słodka. Przygotuj dressing. Wymieszaj oliwę z octem, podgrzej i wrzuć pomidory. Delikatnie podgrzej, dodaj szczypiorek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Połóż grzyby na blasze kapeluszem do dołu. Nałóż na nie po kilka plasterków masła czosnkowego i wstaw do piekarnika pod grill na kilka minut. Rozłóż na grzybach po 2-3 plasterki pomidora, dopraw solą i pieprzem, skrop odrobiną oliwy i z powrotem wstaw pod gril. Powinny tylko trochę zmięknąć. Wyjmij je i na każdy połóż łyżkę skarmelizowanej cebuli i plasterek sera. Wstaw pod grill, aż ser się lekko roztopi. Połóż pieczarkę na talerz, nałóż na nią sporo pomidorów z dressingu i polej samym dressingiem.



© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Mini hot dogi
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Pikantne buraczki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapka z bakłażanem i jajkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.