Aaron Craze

Nadmorski specjał z mięczaków


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Nadmorski specjał z mięczaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g żywych nożeńców

250 g żywych małży

3 łyżki oliwy

1 kg pomidorów koktajlowych

2 ząbki czosnku

1 laska cynamonu

½ cytryny (tylko otarta skórka)

1 garść drobno posiekanej natki pietruszki

1 łyżka drobno posiekanego estragonu

125 ml białego wina

250 g ugotowanych trąbików

chrupiąca bułka do podania

 

 

Przygotowanie:


Wypłukać i oczyścić małże pod zimną bieżącą wodą, usunąć bisiory. Odrzucić te, które puknięte mocno nożem nie zamykają się. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu z pokrywką. Pomidory przekroić na pół i wypestkować. Wrzucić do rondla i smażyć, aż zaczną mięknąć. Dodać posiekany czosnek, cynamon i skórkę z cytryny. Dusić pięć minut. Dodać zioła i wszystkie małże. Wlać wino, przykryć i dusić na mocnym ogniu 3-4 minuty, od czasu do czasu potrząsając rondlem, aż małże się całkiem pootwierają. Dodać trąbiki, doprawić solą, pieprzem i oliwą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.